Kürt müziğinin eşsiz sesi Tahsin Taha, mücadele ve sanatla dolu yaşamında sayısız değerli esere imza attı. Kendine has gırtlak yapısı ve yorumu ile "Bêrîvanê", "Rabe Cotyar" ve "Ey Felek" gibi ezgileri Kürt müziğine miras bırakan Taha, ölümünden yıllar sonra bile eserleriyle anılmaya devam ediyor.
Sanat Hayatı ve Müziğe Katkıları
1941 yılında Duhok’un Amedîye ilçesinde yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Taha, müzikle tanışmasını erken yaşlarda Mihemed Arif Cizrawi ve Hesenê Cizrawî’nin parçalarıyla gerçekleştirdi. 1957’de “Eşkere Nakim” adlı ilk bestesini yaparak profesyonel sanat hayatına adım atan Taha, 1958’de Bağdat Radyosu’nun Kürtçe bölümünde çalışmaya başladı ve burada seslendirdiği eserlerle tanınan bir sanatçı haline geldi. 1960 ile 1970 yılları arasında Bağdat Radyosu’nda 120’den fazla şarkısı yayınlandı. Eserlerinde köy yaşamını, göçü, aşkı işleyerek Kürt müziğine büyük katkılarda bulundu. Ayrıca birçok tiyatro oyununda sahne alarak sanatın farklı dallarında da yeteneğini gösterdi.
- 1994 yılında kanser tedavisi için Hollanda’ya giden Tahsin Taha, 28 Mayıs 1995 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi, 4 Haziran 1995’te Duhok’un Amedîye ilçesinde toprağa verildi. Müzisyen Enver Qeredaxi, onun hakkında şunları söyledi: “Tahsin Taha, halkının gönlünde taht kurdu ve her zaman saygınlığını korudu. Şarkılarında bazen siyasi konulara, bazen de aşka değiniyordu. Onun hayatı, üniversitelerde ders kitaplarında örnek olarak işlenmeli” dedi.